TJEDAN ZDRAVE PREHRANE
U sklopu međunarodnog projekta „Mi jedemo odgovorno“ – „We Eat Responsibly“ organizirali smo od 1.-5. veljače Tjedan zdrave hrane. „Mi jedemo odgovorno“ je međunarodni projekt eko škola devet europskih država članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE ( Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Latvija, Malta, Slovenija i Hrvatska). Projekt je sufinanciran od Europske unije, a voditelj projekta je Češka. U Hrvatskoj je voditelj projekta Udruga Lijepa Naša. Projekt traje tri godine i sudjelovat će 100 eko škola iz naše zemlje. U prvoj pilot godini, u koju smo i mi uključeni, sudjeluje 20 eko škola. Cilj projekta je osvijestiti mlade kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem živimo, kako odgovorno i zdravo konzumirati hranu koja je dobra za tijelo i okoliš, kako postupati s ostacima hrane, kupovati hranu domaćih proizvođača, osvijestiti se otkuda dolazi hrana koju jedemo te podići svijest roditelja i šire zajednice. U našoj školi voditeljica projekta je glavna eko koordinatorica Monika Turk uz pomoć eko koordinatorice Ane Špoljarić, koje sačinjavaju uži eko odbor te ravnatelja Tomislava Paljaka i kuhara škole Ivana Horvata.
Naša škola je krenula sa projektom u devetom mjesecu 2015. godine. Eko odbor, koji se sastoji od zaposlenika i učenika od 1.- 8. razreda na samom početku dogovorio je akcijski plan projekta „Mi jedemo odgovorno“. Sproveli smo i već niz aktivnosti počevši od predavanja dr. Zvornik Legen „Što je zdrava hrana“ koje je prezentirala učenicima od 1.- 8.razreda
Sljedeći korak je bio anketa o potrošnji hrane koja je provedena na 136 obitelji u našoj općini, nakon čega je uslijedila analiza eko odbora. Utvrdilo se da je glavni nedostatak bacanje previše hrane.
Nakon dogovora učenika i eko koordinatora oko prijedloga jelovnika krenulo se na novu etapu eko plana - tjedan zdrave prehrane.
Svaki član eko odbora imao je svoju ulogu - kuhar, pomoćni kuhar, dobavljač, tajnik, kritičar, manager, fotograf i moderator, uz ostale učenike koji su bili uključeni u pripremu hrane, serviranje i podjelu hrane. Svako jutro kod nas je bilo jako veselo. Učenici su pomagali našem kuharu u pripremi, a on ih je jako stručno vodio na tom putu. Stoga su naučili slagati trgance, domaću gustu juhu, krušnu roladu, rezali jabuke, kruške, klementine, kruh, ribali mrkvu, sjeckali krumpir i blitvu, dijelili mlijeko, sendviče, prirodni sok od jabuka iz našeg voćnjaka, kao preteča domaćinstvu koji je dio nove reforme školstva. Radijska grupa bila je zadužena za provođenje ankete među učenicima i učiteljima o tjednom jelovniku. Kao glavna kuharica iskazala se Elena Vršić te Nina Nemet kao moderatorica i Lovro Posel i Martin Michael Lesar kao fotografi. Kao i svi ostali odradili su jedan zahtjevan posao te im hvala na tome.
Osim Tjedna zdrave prehrane imali smo i prezentaciju realiziranog projekta u suradnji sa HZJH „Poligona tjelesne aktivnosti za školsku djecu osnovnih škola bez sportske dvorane“ gdje je tema „živjeti zdravo“. U prezentaciji su sudjelovali učenici 2.a i b te 3. razreda.
U posjet su nam došli i mediji koji su nas popratili u našem vrijednom radu pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Ravnatelj škole, voditeljica projekta, učenica 8.razreda Ivana Rešetar i učenik 7.razreda, Lovro Posel gostovali su i u emisiji Varaždinske televizije „Kutionica“ u kojoj nas je ugostila ljubazna gđa. Lea Mrak, te smo kući ponijeli jedno nezaboravno iskustvo. Kao goste smo imali i dožupanicu Sandru Herman, našeg eko kuma Termi Sveti Martin gosp. Branimira Blajića te kao predstavnika općine gđa. Josipu Vinko koji su i isprobali naš jelovnik te im se još jednom zahvaljujemo na odazivu. Da sve protječe u redu uvjerio se i nacionalni koordinator Udruge Lijepa naša gosp. Josip Gregac, koji nam je također došao u posjetu, a kao voditelj projekta dao nam je još neke bitne smjernice.
Svega toga ne bi bilo da svi djelatnici, u zajedništvu kao cjelina, nisu sudjelovali u tome. Tjedan zdrave prehrane je brzo prošao, a učenici su naučili da se ne trebaju odricati svega onoga što je njima dobro, već da mogu dodati ili zamijeniti neke namirnice a da hrana bude zdrava.
Kako nam je bilo i što se sve probalo pogledajte u galeriji
TJEDAN ZDRAVE PREHRANE
U sklopu međunarodnog projekta „Mi jedemo odgovorno“ – „We Eat Responsibly“ organizirali smo od 1.-5. veljače Tjedan zdrave hrane. „Mi jedemo odgovorno“ je međunarodni projekt eko škola devet europskih država članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE ( Češka, Slovačka, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Latvija, Malta, Slovenija i Hrvatska). Projekt je sufinanciran od Europske unije, a voditelj projekta je Češka. U Hrvatskoj je voditelj projekta Udruga Lijepa Naša. Projekt traje tri godine i sudjelovat će 100 eko škola iz naše zemlje. U prvoj pilot godini, u koju smo i mi uključeni, sudjeluje 20 eko škola. Cilj projekta je osvijestiti mlade kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem živimo, kako odgovorno i zdravo konzumirati hranu koja je dobra za tijelo i okoliš, kako postupati s ostacima hrane, kupovati hranu domaćih proizvođača, osvijestiti se otkuda dolazi hrana koju jedemo te podići svijest roditelja i šire zajednice. U našoj školi voditeljica projekta je glavna eko koordinatorica Monika Turk uz pomoć eko koordinatorice Ane Špoljarić, koje sačinjavaju uži eko odbor te ravnatelja Tomislava Paljaka i kuhara škole Ivana Horvata.
Naša škola je krenula sa projektom u devetom mjesecu 2015. godine. Eko odbor, koji se sastoji od zaposlenika i učenika od 1.- 8. razreda na samom početku dogovorio je akcijski plan projekta „Mi jedemo odgovorno“. Sproveli smo i već niz aktivnosti počevši od predavanja dr. Zvornik Legen „Što je zdrava hrana“ koje je prezentirala učenicima od 1.- 8.razreda
Sljedeći korak je bio anketa o potrošnji hrane koja je provedena na 136 obitelji u našoj općini, nakon čega je uslijedila analiza eko odbora. Utvrdilo se da je glavni nedostatak bacanje previše hrane.
Nakon dogovora učenika i eko koordinatora oko prijedloga jelovnika krenulo se na novu etapu eko plana - tjedan zdrave prehrane.
Svaki član eko odbora imao je svoju ulogu - kuhar, pomoćni kuhar, dobavljač, tajnik, kritičar, manager, fotograf i moderator, uz ostale učenike koji su bili uključeni u pripremu hrane, serviranje i podjelu hrane. Svako jutro kod nas je bilo jako veselo. Učenici su pomagali našem kuharu u pripremi, a on ih je jako stručno vodio na tom putu. Stoga su naučili slagati trgance, domaću gustu juhu, krušnu roladu, rezali jabuke, kruške, klementine, kruh, ribali mrkvu, sjeckali krumpir i blitvu, dijelili mlijeko, sendviče, prirodni sok od jabuka iz našeg voćnjaka, kao preteča domaćinstvu koji je dio nove reforme školstva. Radijska grupa bila je zadužena za provođenje ankete među učenicima i učiteljima o tjednom jelovniku. Kao glavna kuharica iskazala se Elena Vršić te Nina Nemet kao moderatorica i Lovro Posel i Martin Michael Lesar kao fotografi. Kao i svi ostali odradili su jedan zahtjevan posao te im hvala na tome.
Osim Tjedna zdrave prehrane imali smo i prezentaciju realiziranog projekta u suradnji sa HZJH „Poligona tjelesne aktivnosti za školsku djecu osnovnih škola bez sportske dvorane“ gdje je tema „živjeti zdravo“. U prezentaciji su sudjelovali učenici 2.a i b te 3. razreda.
U posjet su nam došli i mediji koji su nas popratili u našem vrijednom radu pa im se ovom prilikom zahvaljujemo na suradnji. Ravnatelj škole, voditeljica projekta, učenica 8.razreda Ivana Rešetar i učenik 7.razreda, Lovro Posel gostovali su i u emisiji Varaždinske televizije „Kutionica“ u kojoj nas je ugostila ljubazna gđa. Lea Mrak, te smo kući ponijeli jedno nezaboravno iskustvo. Kao goste smo imali i dožupanicu Sandru Herman, našeg eko kuma Termi Sveti Martin gosp. Branimira Blajića te kao predstavnika općine gđa. Josipu Vinko koji su i isprobali naš jelovnik te im se još jednom zahvaljujemo na odazivu. Da sve protječe u redu uvjerio se i nacionalni koordinator Udruge Lijepa naša gosp. Josip Gregac, koji nam je također došao u posjetu, a kao voditelj projekta dao nam je još neke bitne smjernice.
Svega toga ne bi bilo da svi djelatnici, u zajedništvu kao cjelina, nisu sudjelovali u tome. Tjedan zdrave prehrane je brzo prošao, a učenici su naučili da se ne trebaju odricati svega onoga što je njima dobro, već da mogu dodati ili zamijeniti neke namirnice a da hrana bude zdrava.
Kako nam je bilo i što se sve probalo pogledajte u galeriji
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |