EKO PATROLA - PEĆI KOLAČE BAŠ JE FORA
U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" četvero je učenika, članova Eko patrole, s knjižničarkom Sandrom Paragi u četvrtak 2. lipnja posjetilo kuhara Stanka Trstenjaka, čuvara narodne baštine iz Marofa. Između ostalog, kuhar Stanko je čuvar i starih, domaćih recepata koje je on drage volje podijelio s nama. U svojoj kući pretvorenoj u muzej, demonstrirao nam je izradu četiri vrste kolača od dizanog tijesta: poveticu s makom, svatovske kolačiće, kuružjaču i štrukle s marmeladom, te izradu kruha, sve po tradicionalnoj recepturi. Naši su učenici sve pomno pratili, a dobili su i priliku pokazati svoju vještinu u izradi svatofskih ftičeka. Natjecali su se među sobom tko će prvi premazati tepsiju mašću, kolač jajetom ili nešto donijeti iz kuhinje. Bilo je lako uočiti tko je s kuhinjom na ti, a tko na vi. Kuhar Stanko nam je usput pričao o starim običajima. Naši stari nisu nikaj mjerili pa se v kolače devalo sve po priliki. Tejsto se negda mesilo v drvenim kačičkama. Šparali su mast pa su se kruh, povetica i proha pekli na zeljovom listu. Nikaj se nije hitalo, tak se pečeni zeljov list zmrvio i dao pajcekima vu ščavi. Kruh se nigdor nej jeo topli jer bi ga se preveč pojelo, a deca su dobila navek sam jednu šnitu. Nakon što se svaki kolač ispekao, četveročlani kušalački žiri: Elena Vršić, Petar Špoljarić, Niko Trstenjak, Bruno Miklin iznosio je svoje dojmove. Najviše je pohvala bilo za poveticu s makom, a za petama su ga slijedili štrukli. Punih i zadovoljnih trbuha te bogatiji za jedno novo kuharsko iskustvo, oprostili smo se od kuhara Stanka. Da bi nam doživljaj na fine mirišljave kolače trajao duže, opskrbili smo se zalihama koje smo nosili svojim kućama. Njami!
P.S. Tko vam je kriv što niste i vi u Eko patroli!
Sandra Paragi
EKO PATROLA - PEĆI KOLAČE BAŠ JE FORA
U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" četvero je učenika, članova Eko patrole, s knjižničarkom Sandrom Paragi u četvrtak 2. lipnja posjetilo kuhara Stanka Trstenjaka, čuvara narodne baštine iz Marofa. Između ostalog, kuhar Stanko je čuvar i starih, domaćih recepata koje je on drage volje podijelio s nama. U svojoj kući pretvorenoj u muzej, demonstrirao nam je izradu četiri vrste kolača od dizanog tijesta: poveticu s makom, svatovske kolačiće, kuružjaču i štrukle s marmeladom, te izradu kruha, sve po tradicionalnoj recepturi. Naši su učenici sve pomno pratili, a dobili su i priliku pokazati svoju vještinu u izradi svatofskih ftičeka. Natjecali su se među sobom tko će prvi premazati tepsiju mašću, kolač jajetom ili nešto donijeti iz kuhinje. Bilo je lako uočiti tko je s kuhinjom na ti, a tko na vi. Kuhar Stanko nam je usput pričao o starim običajima. Naši stari nisu nikaj mjerili pa se v kolače devalo sve po priliki. Tejsto se negda mesilo v drvenim kačičkama. Šparali su mast pa su se kruh, povetica i proha pekli na zeljovom listu. Nikaj se nije hitalo, tak se pečeni zeljov list zmrvio i dao pajcekima vu ščavi. Kruh se nigdor nej jeo topli jer bi ga se preveč pojelo, a deca su dobila navek sam jednu šnitu. Nakon što se svaki kolač ispekao, četveročlani kušalački žiri: Elena Vršić, Petar Špoljarić, Niko Trstenjak, Bruno Miklin iznosio je svoje dojmove. Najviše je pohvala bilo za poveticu s makom, a za petama su ga slijedili štrukli. Punih i zadovoljnih trbuha te bogatiji za jedno novo kuharsko iskustvo, oprostili smo se od kuhara Stanka. Da bi nam doživljaj na fine mirišljave kolače trajao duže, opskrbili smo se zalihama koje smo nosili svojim kućama. Njami!
P.S. Tko vam je kriv što niste i vi u Eko patroli!
Sandra Paragi
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |